Wijn | Beste Wijn in de Wereld | Informatie Rode, Witte Wijn Bestellen: Biologische wijn
Welkom op De Beste wijn.
Of het nu om rode, witte of rose gaat, uit Spanje, italie of Frankrijk. De beste wijn blijft een persoonlijke smaak!
Maar ik ga u wel een handje helpen...

Op deze blog geef ik graag antwoord op de meest essentiële vragen.. zoals:
Top 10 wijn, Top 10 Wijn-regio's, zelf wijn maken, Top wijngaarden in Nederland, goede leveranciers, links..

Veel Plezier.

Biologische wijn


Biologische wijn

Wijn past goed binnen een verantwoord levenspatroon.
En nog meer als die wijn op een zo natuurlijk mogelijke wijze wordt geproduceerd, waarbij de boer het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zo veel mogelijk mijdt.
De publieke belangstelling voor natuurproducten neemt snel toe. Ook in agrarische kringen wint de groene aanpak terrein.

Wat is biologische wijn?
Wij spreken over biologische wijn als die is bereid uit biologisch geteelde druiven. Biologische druiven die met aandacht en zorg voor het milieu zijn geteeld, zonder het gebruik van kunstmest, de toepassing van gentechnologie en met een minimaal gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

In de wereld neemt de biologische wijnbouw toe en zijn vele vermaarde wijnmakers aan het biologisch, ja zelfs aan het biologischdynamisch boeren geslagen. Zij houden in hun dagelijkse handelingen rekening met het natuurlijke leven in en rond de wijngaard: om zo nog mooiere wijnen te produceren.

Het land
Conventionele landbouwmethoden brengen veel ongemakken met zich mee. Zo kunnen tractoren erosie veroorzaken en zorgen chemische gewasbeschermingsmiddelen voor verontreinigd grondwater en een reductie van het leven in de bodem.

Bodem en bemesting
De levende bodem is een belangrijke schakel in de kringlopen van het agrarisch bedrijf. Dit leven wordt gekoesterd en zorgvuldig in de gaten gehouden. Het is een van de belangrijke redenen dat de biologisch werkende boeren zoveel mogelijk gebruik maken van dierlijke en plantaardige bemesting. Geen kunstmest dus. Een goed plantenmengsel zorgt voor bloemgroei gedurende het hele seizoen, bindt stikstof, levert veel organische stof (humus) en houdt - door veel en diverse wortelgroei - de bodem luchtig. Zoals bodembegroeiing met bijvoorbeeld klaver, dat de humusopbouw bevordert en het bodemleven stimuleert, wat uiteindelijk een positieve invloed heeft op de beluchting van de grond.

Gewasbescherming
Ziekten en plagen worden beschouwd als een teken van onevenwichtigheden in het systeem. Door biologische druiventeelt is het hele biologische systeem in de wijngaard beter in evenwicht, waardoor ziekten en plagen zich minder explosief kunnen ontwikkelen. Om de planten sterker te maken, gebruiken boeren natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen zoals algen en heermoes. Algen stimuleren de wortelgroei, terwijl heermoes veel kiezelzuur bevat dat beschermt tegen schimmelziekten. Bloemen lokken nuttige insecten en vogels, die zich voeden met schadelijke insecten, waardoor chemische bestrijding overbodig wordt. De biologische wijnboer bestrijdt met de inzet van kippen schadelijke larven en maakt gebruik van roofvogels om spreeuwen en knaagdieren buiten de wijngaard te houden.

Toch ontkomt de biologische boer niet aan het gebruik van zwavel en Bordeauxse pap (een mengsel van kopersulfaat en gebluste kalk dat preventief werkt tegen schimmelaantastingen). Een mogelijk alternatief voor Bordeauxse pap is het gebruik van kaliumfosfiet en bakpoeder. In de wijnbouw (zowel biologische als nietbiologische) wordt het gebruik van deze stoffen tot een minimum beperkt. De inzet van meeldauwtolerante of -resistente druivenrassen draagt hieraan bij.

Onkruid
Onkruid is een van de ongemakken waarmee de biologische wijnboer wordt geconfronteerd. In de biologische wijnbouw wordt bewust gebruik gemaakt van de natuurlijke begroeiing in en om de wijngaard. Deze kan een positieve bijdrage leveren aan de vruchtbaarheid, doorlaatbaarheid en stabiliteit van de bodem. De begroeiing kan in de hand gehouden worden door ploegen, maaien, inzaaien van plantaardige ondergroei (klaver) of met resten van organisch materiaal (mengsel van plantenresten) dat het onkruid wegdrukt en de bodem voorziet van de nodige stikstof. Sommige boeren laten schapen grazen tussen hun wijnstokken om de groei van onkruid te beheersen.

Pluk en vinificatie
De oogst van druiven geschiedt bij biologische wijnbouw meestal handmatig. Hierdoor ontstaat er minder schade aan de druiventrossen. Beschadigde druiven zijn namelijk uiterst gevoelig voor schimmelvorming. Schimmelvorming is nadelig voor de uiteindelijke kwaliteit van de wijn.

Na de pluk worden de druiven naar de wijnkelder getransporteerd, waar de vinificatie plaats vindt. De bereiding van biologische wijn wijkt niet veel af van die van conventionele wijn.

Filtratie wordt zo mogelijk beperkt, waardoor de wijn zijn natuurlijke karakter optimaal behoudt. Bij biologisch-dynamische wijnbouw klaart men de (rode) wijn vaak met behulp van het eiwit van kippeneieren.




Biologische wijnen

Tip
Verkoop Biologische Wijn







Meer info
Bron http://www.wijninfo.nl/




Tip: Beste wijn onder de 8 eur

De beste wijn onder de €8

Goede wijn hoeft niet duur te zijn, en een duurder wijntje is lang niet altijd lekker. Dat is een belangrijke conclusie uit de Wijngids 2008 van de Consumentenbond.

De Consumentenbond testte in totaal 500 rode, witte en roséwijnen met een prijs onder de 8 euro. Het gaat daarbij om wijnen die te koop zijn bij de supermarkt en landelijke slijterijketens. De smaak van de wijnen is beoordeeld door een panel van vinologen en gevorderde amateurproevers. Bovendien is ook de chemische kwaliteit (conserveermiddelen, suiker en zuurgraad) getest. Van alle wijnen scoort 76% goed tot zeer goed. Er is één wijn met de maximale score. De rode wijn ‘Les Grandes Caves d’Albret’ (€ 4,89) van de Bottelier krijgt voor zowel de smaak als de samenstelling een 10.

350 pagina’s
In de Wijngids 2008 wordt iedere wijn uitgebreid beschreven. In het 350 pagina’s dikke boek staan bovendien diverse overzichten en ranglijsten. De Wijngids is voor €19,50 te koop bij de boekhandel.

(Of via de consumentenbond)

Beste Wijn Blog, Genieten en Proeven, streel u tong met klasse wijnen

BlogCatalog


Wijn (maken) in het nieuws

beste wijn bij villavino club

Volgers